Izleti po Srbiji: Ovčarsko-Kablarska klisura i Čačak

Duž Zapadne Morave, petnaestak kilometara zapadno od Čačka, prostire se Ovčarsko-Kablarska klisura, predeo kao iz bajke. Moćne planine, nekoliko manastira, Ovčar Banja i blizina grada Čačka čine ovu destinaciju idealnu za izlete, po mogućstvu dvodnevne ili duže.

14.06.2018.

Duž Zapadne Morave, petnaestak kilometara zapadno od Čačka, prostire se Ovčarsko-Kablarska klisura, predeo kao iz bajke. Moćne planine, nekoliko manastira, Ovčar Banja i blizina grada Čačka čine ovu destinaciju idealnu za izlete, po mogućstvu dvodnevne ili duže.

Ovčarsko-Kablarska klisura

Ovčar i Kablar su moćne planine sa kojih se pruža pogled ka svim delovima Srbije, a zalasci sunca nad meandrima Zapadne Morave su prizor koji treba videti. Ovčarsko-Kablarska klisura, ugnježđena između ove dve planine, pruža se dužinom od dvadeset kilometara, a na toku Morave kroz klisuru stvorena su dva veštačka jezera, idealna za ribolov. Klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije.

Ovčar banja

Omalena Ovčar banja smeštena je na početku Ovčarsko-Kablarske klisure, na obali Zapadne Morave. Termalna voda, mikrotermalna klima, čist vazduh i netaknuta priroda, čine ovu banju idealnim prenoćištem u slučaju da se odlučite za višednevni izlet.

Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure

Duž Ovčarsko-Kablarske klisure tokom srednjeg veka smestilo se deset manastira izuzetne lepote, zadužbina Nemanjića, Brankovića i Lazarevića, zbog čega se ovaj predeo naziva i srpskom Svetom Gorom. Ovi nepravedno zaboravljeni manastiri čuvaju brojne knjige i rukopise iz davnina.

Jezero Međuvršje

Jezero Međuvršje nastalo je 1953. godine podizanjem brane uzvodno od železničkog mosta na bivšoj pruzi uskog koloseka Čačak-Užice. Dugačko je 11km, široko oko 300 metara, a najveća dubina mu je 11 metara.

Po njemu se možete provozati brodićem, ili odmoriti u nekom od brojnih splavova-restorana. Jezero je okruženo brojnim vikendicama.

Čačak

Čačak je osmi grad po veličini u Srbiji sa oko 72.000 stanovnika, i veoma bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Neke od najzanimljivijih znamenitosti Čačka su:

  • Rimske terme iz II i IV veka, najstarije materijalno svedočanstvo o postojanju grada. Nalaze se blizu hotela Beograd
  • Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, zadužbina Župana Stracimira, brata Stefana Nemanje, iz XII veka. Jedna je od najstarijih gradskih crkava u Srbiji.
  • Konak Jovana Obrenovića (1835.) podignut u orijentalno-balkanskom stilu. Danas je u konaku smešten Narodni muzej.
  • Hotel Beograd je jedan od prepoznatljivih simbola Čačka.
  • Umetnička galerija Nadežda Petrović
  • Spomenici Tanasku Rajiću i Nadeždi Petrović
  • Spomenik Vojvodi Stepi Stepanoviću ispred pošte u centru. Od spomenika do kuće u kojoj je živeo Stepa Stepanović postavljene su ploče sa ispisanim godinama bitaka u kojima je vojvoda učestvovao.

Više informacija o Čačku i okolini možete naći na zvaničnom sajtu grada.